Bu içeriğimizde sizlere dayanıklılık parametresinde en sağlam ve günümüzde birçok farklı tasarımıyla yapılarımıza mimari estetik sağlayan çelik çatılar ve çelik çatı modelleri ile ilgili bilmeniz gereken bilgileri derledik.
Çelik Çatı Nedir?
Çelik çatı, yapıların en üst bölümü olan ve esas olarak yapıları rüzgâr, yağmur, kar gibi hava şartlarından koruyan; farklı materyallerle yapılmış çatılara kıyasla su geçirmeyen, kopma ve yerinden çıkma olasılığı neredeyse olamayan ve devrilmeyen yapıdır.
Çelik çatılar uzun süreli kullanıma uygun olması, sağlam olması ve paslanmaya dirençli olmasıyla ön plana çıkmaktadır ve tasarımları yapıların genişliği, uzunluğu vb. parametrelere bağlı olarak özel biçimde yapılmaktadır.
Çelik Çatı Çeşitleri Nelerdir?
Yapıların özelliklerine göre seçebileceğiniz pek çok çelik çatı çeşitleri bulunmaktadır.
Kenet Çatı
Çeliği delmeden montaj edilebilme özelliği sebebiyle kenet çatı, su sızdırma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Kenet çatıda istenilen eğim standartlarla paralel bütünlük içinde olmalıdır (minimum %5). Kenet çatı, modern ya da klasik mimaride konik, konkav – konveks yapıların meydana getirilmesine olanak sağlamaktadır.

Kenet çatı, kenet makinesinde biçimlendirilmektedir ve bu biçimlendirme işlemi montaj alanında yapılmaktadır. Montaj alanında biçimlendirilen kenet çatı, paslanmaz sabit ya da hareketli çelik klipslerle birbirine bağlanmaktadır. Oluşturulan kenet çatı sistemi üzerine, kenet çatı sistemiyle uyumlu çatı kaplama örtüsü uygulanmaktadır.
Tonoz Çatı
Tonoz çatı, diğer bir deyişle silindir çatı, genellikle dikdörtgen yapılar üzerine uygulanmaktadır. Tonoz çatı, iç mekanlarda tavan mesafesini artırmak ve kirişsiz alanları geçmek için uygulanmaktadır. Kubbe şekliyle aşina olunan tonoz çatı, tarihte su kemerlerinde sıkça kullanılmıştır. Tonoz çatı, dikdörtgen tabandan konkav olarak meydana getirilmiş yarım silindir biçimindedir.

Aynalı, kubbeli, çapraz gibi çeşitleri bulunan tonoz çatı, konkav yapısından dolayı özellikle rüzgâra karşı dayanıklıdır. Tonoz çatı oluşturulduktan sonra; cam, PC gibi çatı örtüleriyle kombinlendiğinde ışığı geçirebildiği gibi, galvanizli çelik vb. materyallerle örtüldüğünde güneş ışığından koruma sağlamaktadır.
Çelik Konstrüksiyon Çatı
Atölye, hangar, depo, fabrika vb. büyük açıklık gerektiren yapıların çatılarında çelik konstrüksiyonlar; ekonomik, hafif ve hızlı montajlanabilir özellikleri sayesinde tercih edilmektedir. Çelik konstrüksiyon çatılar farklı ebat ve mukavemette çelik profil ile levhaların birbirine perçin, kaynak ya da bulon gibi bağlantılarla bağlanmasıyla oluşturulmaktadır.
Çelik konstrüksiyon çatı uygulamaları:
Çelik Profil Çatılar

Düzlem Kafes Kirişler

Uzay Kafes Kirişler

Uzaysal Sistemler

Çelik Çatı Modelleri Nelerdir?
Birbirinden farklı çok çeşitli çelik çatı modelleri vardır. Bu çelik çatı modelleri aşağıda listelendiği gibidir.
Sundurma (Tek Satıhlı)
Bir yapı veya duvara yaslanan yapılarda tercih edilen, tek tarafa eğimi olan çatıdır.

Beşik Çatı (Çift Satıhlı)
İki tarafa da eğimi bulunan çatı çeşididir.

Kırma Çatı
Kırma çatı, aynı eğimde dört çatı yüzeyinden oluşan ve 45 derece eğim ile birleşen diktörtgen veya kare planlı yapılarda kullanılan bir çatı çeşididir.
Kelebek Kanatlı
Çift taraftan konveks olarak içe akıntılı çatıdır.

Mansart
Kırma, yarım kalkanlı ve beşik biçimlerinde yapılabilen, çatının eğimli yüzeylerinin kırılmasıyla oluşturulan çatıdır.

Şet (Testere Dişli)
Hangar gibi yeterince gün ışığı alamayan yapılarda daha fazla ışık alabilmek amacıyla tercih edilmektedir.

Fenerli
Oldukça büyük yapılarda, yapı iç bölümünün içten aydınlatılması ve havalandırılması için yapılmaktadır.

Sivri (Pavyon veya Mahturi)
Daire, kare, düzgün çokgen vb. tabanlı yapılarda tercih edilmektedir.

Kubbe
Cami, hamam ve tarihi yapılarda, daire ya da düzgün çokgen tabanlara uygulanmaktadır.

Kule
Genişliği küçük ancak yüksekliği büyük olan minare, saat kulesi gibi yapılarda tercih edilmektedir.
Çelik Çatı Sistemleri Nasıl Olmalıdır?
Çelik çatı sistemleri oluşturulurken:
- Yapının genişliği,
- Yapının yüksekliği,
- Oluşturulacak çatı tabanının geometrisi,
- İklim koşulları,
- Kullanılacak çelik türünün sisteme uygun olması,
- Güvenli olması,
- Ekonomik olması,
- Estetik olması,
- Çevreci ve sürdürülebilir olması, özellikleri dikkate alınmalıdır.
Bu özelliklere dikkat edilerek tasarlanan çelikten yapılan çatı sistemleri; amaca hizmet etmesi, dayanıklı olması ve uzun ömürlü olması sebepleriyle müşteri memnuniyetini sağlayacaktır.
Çok çeşitli çelik çatı hizmetlerimizi kaliteli ve profesyonel bir şekilde sağlıyoruz. Ücretsiz keşif için bizimle iletişime geçebilirsiniz.