Yangın Merdiveni Nedir? Yangın Merdiveni Ölçüleri

Yangın Merdiveni Nedir Yangın Merdiveni Ölçüleri

Yangın merdiveni, herkesin hayatında bulunması gereken tedbirlerden biridir. Hem işyerinde hem ikametinde bulunması gereken bir yapı niteliği taşır. Bu içerik kapsamında yangın merdivenini konu alınacak, gerekliliklerinin neler olduğundan bahsedecek ve bağlı olduğu yönetmeliğin standartlarını konuşacağız. 

Yangın Merdiveni Nedir?

Yangın merdiveni, insan sağlığını ve güvenliğini emniyet altına alabilecek ileri bir tasarımdır. Herhangi bir acil durumda ilk akla gelen yangın merdiveninin önemi gün geçtikçe artış gösterir. Gerekli görülen çıkış yolunu, max güvenle sağlar. Bunun yanında yangın gibi doğal afet olaylarından etkilenmesini engelleyecek malzemeden yapılır. Böylelikle yangın merdivenini kullanacak kişiyi, tehlikeli ortamdan uzaklaştırmış olur.

Yangın merdivenleri Z tipi ve sarmal olarak iki çeşitten imal edilir. Her iki çeşit yangın merdiveninde de tasarım ayrıntıları bulunur ve birbirinden farklılık gösterir. Dar kenar boşlukları, tutunacak korkuluklar, basamakların ve düzlüklerin uzunlukları, asansör yüksekliğinin yönetmelikte bulunan standartlar kullanılması, yangın güvenlik hacimleri ve standartları, asansör boşlukları, gerekli eğimli kıvrımlar tasarımda dikkat edilmesi gereken sadece birkaç noktadır.

Yangın merdivenlerinin tasarımını baz alan 3 nokta kuralı, insan sağlığının ve güvenliğinin ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösterir. Peki 3 nokta kuralı nedir? kişinin yangın merdivenlerine 3 teması bulunmalı. eliyle tutunduğu demir, iki ayağının bastığı sağlam bir yüzey/ basamak ve yüzünün yürüdüğü yöne bakılabilecek şekilde olması gerekir. Yangın merdiveni imal eden pek çok firma buna bağlı tasarımlar uygular.

Yangın Merdiveni Ölçüleri Nelerdir?

Yangın Merdivenleri

İnsan sayısı ve binanın boyutlarına göre yangın merdiveni ölçüleri değişiklik gösterir. Bu ölçülerden biri olan yangın merdiveni genişliği, konut tipi yapılarda 80 cm olurken 321-340 kişi barındıran binalarda 170 cm olmaktadır. Kaçış yolu olarak tabir edilen standart aralıklar 180 cm olmalıdır.

Yangın merdivenlerinin kol genişliği min 100 cm olmalı ve binaların kat sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Arıca  her bir yangın merdivenlerinin basamak adeti max 17 olması gerektiği belirtilirken min 4 adet olması, iki katlı bir ev için yeterli görülür. Peki kaç katlı binalarda yangın merdiveni zorunluluğu bulunur? Eğer yapı kişiye ait ve en az iki katlı ise gereklidir. Ayrıca  işyerleri, avm gibi yapılarda ise en az dört kat olması yangın merdivenleri için yeterli bir sayıdır.

Yangın merdivenlerinin kişi sayısı her ne olursa olsun standart olarak basamak yüksekliği max 18 cm olmalıdır. Basamak genişliği ise max 28 cm olmalıdır. Yangın merdivenlerinin basamak boşlukları max 200 cm olarak standartlarda yer alır. Eğer sarmal/ dairesel tipli yangın merdivenleri seçilecek ise dönüşlerde basamak genişliği 20 cm olmalıdır. Yangın merdivenlerinin kapıları ısıya dayanıklı malzemeden imal edilir. Isıya dayanma süresi ise max 90 dakika olarak test edilir.

Hangi sektör olduğu fark etmeksizin yangın merdivenlerinin yapı malzemesinin ne olacağına dair standartlar bulunur. Bu standartlar içinde çelik, demir gibi yanıcı olmayan, tutuşmayan, kıvılcım çıkarmayan, çeşitli hava olaylarından etkilenip büzüşme ya da gevşeme göstermeyen, aşırı maliyeti bulunmayan malzemelerden yapılması yer alır. Yangın merdivenleri ayrıca bir çelik merdiven türüdür.

Yangın Merdiven Yönetmeliği

Yangın Merdiven Yönetmeliği

Birçok kişinin hayatını güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan yangın merdiveni yönetmeliği, kılavuz niteliği taşır. Yangın merdiveni üretimini gerçekleştiren, satış ve pazarlamasını yapan ve alıcısı olan tüm firmaların sorumlu olduğu bir yönetmeliktir. Bu konumlarda bulunan firmaların sorumluluğu ayrı ayrı belirtilmiştir. Sorumluluklarını yerine getirmeyen pek çok firmaya uygulanacak yaptırımları da içermektedir.

Acil durumları denetleyen iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, iç denetçi, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı gibi kişilerin ve bağlı oldukları kuruluşların denetimleri yönetmelikler kapsamında bulunur. Herhangi bir tedbirsizlik ya da gözden kaçan nokta olması durumunda onlara da ayrı ceza uygulanacağı “Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği” kapsamında belirtilmiştir.

Kaçış yolu aydınlatılması, merdiven boşluğu, yangın merdivenlerinin binanın ne tarafında yer aldığı, kaç adet olması gerektiği, yangın merdivenlerini kapılarının dizaynı, binaların yüksekliği, yangın merdivenlerine yakın bulunan duvarın tasarımı, yangın merdivenlerinin içerden ya da dışarıdan yapılması gerektiği gibi daha birçok konuyla ilgili “Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği”ne ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Yangın merdiveni, her kişiyi ve hayat standartlarını kapsar. İnsanın acil durumlarda yapılardan güvenli olarak çıkışını sağlar. İçerik ile ilgili sorularınızı ve değerlendirmelerinizi, bize iletebilirsiniz. 

Her türlü çelik konstrüksiyon talebinizi yüksek kaliteli malzeme seçimi, profesyonel işçilik ve doğru mühendislik ile AS-GER olarak karşılamaktayız. Ücretsiz keşif, fiyat ve daha fazla ayrıntı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir